Doet u al aan navelstaren?

Recentelijk kwam ik een artikel tegen met de titel: “Trends in recruitment marketing voor 2021.” Het artikel was snel aangeklikt want tips zijn altijd welkom, en recruitment is en blijft een vitaal onderdeel van elke onderneming. De meeste tips waren algemeen en logisch, door de gebeurtenissen heen van het afgelopen jaar werden de trends duidelijk: Online, automatisering en diversiteit kwamen erin terug. Eén trend sprong er meteen uit: “Navelstaren loont de moeite.”

Een nieuwsgierig makende term die ik nog niet kende, en waarom loont het de moeite?

Navelstaren is van origine een meditatietechniek vergelijkbaar met yoga die ontstond in de 13e eeuw in het Oost-Romeinse Rijk. Eén van de gebruikte gebedsvormen was het navelstaren waarmee de navelstaarders ‘de Goddelijke energie’ konden zien. Door de geschiedenis heen werd het navelstaren minder gebruikelijk en uiteindelijk zijn wij het in de Nederlandse taal gaan gebruiken als uitdrukking. Met navelstaren bedoelen we dat iemand ‘voortdurend in gedachten met zichzelf bezig is’

Navelstaren dus!

Dit maakte de denkstap richting de recruitment trend al duidelijker. Het is aan te raden om in 2021 een duidelijk beeld van personeel te krijgen. En zo, net als de navelstaarders, weer nieuwe energie en talenten te vinden. In het afgelopen jaar is er veel veranderd. Werknemers zijn meer gaan werken vanuit huis of hebben minder zekerheid en zorgt ervoor dat ze zichzelf loopbaanvragen stellen. In 2021 biedt het dan ook kans om te weten wie je in huis hebt. Zicht op de drijfveren, ambities en verschillen van medewerkers maakt dat loopbaanvragen beter worden beantwoord of zelfs niet ontstaan. Navelstaren dus!

Het navelstaren is daarnaast ook voordelig. Een nieuwe medewerker werven is vaak duurder dan investeren in eigen personeel. Het onderzoeken van ambities en drijfveren zorgen dat: eigen personeel beter gemanaged wordt, het personeel zijn passie weer vindt, problemen makkelijker worden opgelost en personeel duurzamer wordt ingezet.

Het navelstaren leek mij in eerste instantie negatief, we kijken liever naar wat we voor een ander kunnen betekenen of wat we kunnen krijgen bij een ander. Toch heeft navelstaren zijn positieve kanten en daarom is het ook een tip voor het nieuwe jaar! Kijk eens goed naar jezelf of naar het personeel dat je aanstuurt. Ontdek de talenten die je tot je beschikking hebt! Operando Talent staat in het nieuwe jaar voor uw klaar om u hierin te adviseren en te ondersteunen.